Mijn opleiding ‘public speaking’ heeft me een heel nieuw netwerk opgeleverd van superinteressante mensen.

Elke keer als ik voor een trainingsweekend in Londen ben, krijg ik een inkijkje in de belevingswereld van al die ondernemers die hun boodschap met de wereld willen delen, van wie velen er op het eerste gezicht behoorlijk zelfverzekerd en ‘stevig’ uitzien.

Maar als je elke dag uren met elkaar doorbrengt, elkaars persoonlijke verhalen hoort en samen ontbijt, luncht en dineert, ontdek je interessante dingen. De buitenkant bedriegt!

Een heel interessante oefening die we deden, maakte volstrekt helder hoe authenticiteit beloond wordt en nep door de mand valt.

We mochten om beurten op het podium staan en een aantal houdingen aannemen die we leren te gebruiken bij het spreken.

De reactie van het publiek bleek heel vaak een hele eerlijke directe weerspiegeling te zijn van de energie van de persoon ‘on stage’.

Ik zag met eigen ogen heel duidelijk: Nep wordt afgestraft en authenticiteit wordt beloond.

Het was af en toe ongemakkelijk om te zien hoe mensen zichzelf een houding probeerden te geven of gingen ‘overschreeuwen’ om hun ware zelf te verbloemen. Het publiek prikte hier genadeloos doorheen.

Het bleek niet uit te maken als je daar met bibberende knieën stond of je versprak of een houding ‘upfuckte’.

Alles wat je ‘ownt’ wordt gezien en gewaardeerd. Want dat is echt. Het publiek stak zulke deelnemers juist enthousiast een hart onder de riem.

Wat ik ook bijzonder vond is hoe het publiek reageerde toen twee vrouwen ieder op hun eigen manier zichzelf voor ze goed en wel begonnen waren al klein maakten door excuses aan te bieden voor hoe ze erbij stonden of eruit zagen.

Het publiek reageerde enigszins verontwaardigd. Alsof het zeggen wilde: “Hé, mooi mens, stop eens even met jezelf zo naar beneden te halen!”

Je kunt met allerlei trainingen en cursussen leren om jezelf ‘perfect’ te presenteren, maar de kans bestaat dat je jezelf verliest. En dan voelt je publiek geen verbinding.

Want als je jezelf niet bent, is er niemand thuis om mee te verbinden. Het is belangrijk om dit te beseffen, want dit werkt ook privé door. (Veel ondernemers vinden relaties ingewikkeld!)

Ook ik vind het af en toe best een uitdaging om bij mezelf te blijven en goed te voelen wat van de dingen die ik leer wel en niet bij mij past.

Het is soms verleidelijk mee te gaan met de meute in dingen die ‘het goed doen’. Technieken die beproefd zijn. Maar als het nep proeft, geeft het mij toch een vieze smaak.

Gek genoeg lopen we bijna automatisch weg voor iets wat ons juist dichter bij onszelf kan brengen: Triggers! 

Als je snapt hoe je die kunt inzetten om meer ontspanning, vrijheid en vervulling te ervaren, ben je pas rijk en succesvol! 

Actueel

Nieuwe ronde
Shift to S.H.I.N.E. 5-daagse

Als het leven maakbaar is, waarom ervaar je dan zoveel onrust? 

Je streeft naar de beste versie van jezelf, zodat je je droomleven kunt manifesteren;

Je blijft aan de gang om te zorgen dat je vaak mogelijk 'high vibes' de wereld instuurt, want wat je uitzendt, trek je aan;

Je vraagt je af wat er niet klopt. Je doet het toch volgens het boekje? Wat trekt je dan steeds weer naar beneden?

Je komt niet daar waar je wilt zijn. Je ervaart niet wat je écht zoekt. Wat je zoekt, vind je niet buiten je!

Shift to S.H.I.N.E. 5-daagse

Momenteel loopt deze 5-daagse en die wordt zo goed ontvangen dat ik overweeg om nog een rondje te doen in december. Benieuwd? Meld je hieronder even aan dan kan ik je op de hoogte houden. 

In 5 stappen (gedurende 2 weken) deel ik met je hoe je jouw bewustzijn volledig kunt leren schiften. Je gaat totaal anders tegen jezelf en het leven aankijken. De zoektocht is klaar!