Hoe gebruik je triggers voor meer vrijheid en vervulling in je ondernemerschap?

Ondernemen daagt je continu uit. Het is één grote oefening in verandering en groei. Uit je comfortzone gaan.

Als je je doelen haalt of succes ervaart, voelt dat natuurlijk als groei. Op een positieve manier. Maar groei zit ‘m juist ook in dingen die helemaal niet zo fijn voelen. Tegenslag bijvoorbeeld. Maar ook triggers zijn zo’n oncomfortabele manier die je enorm kunnen laten groeien en kunnen leiden tot meer vrijheid en vervulling. Als je begrijpt hoe ze werken.

Misschien herken je wel dat mensen regelmatig tegen je opkijken, terwijl jij je aan de binnenkant regelmatig helemaal niet zo sterk voelt.  Ik hoor heel vaak dat juist vrouwen die van buiten heel stevig, sterk en zelfbewust overkomen, zich regelmatig van binnen dat kleine meisje voelen. En misschien niet in hun business, maar dan bijvoorbeeld in relaties of sociale contacten.

Je kunt natuurlijk mooi weer spelen en doen alsof je alles onder controle hebt en ‘je mannetje staat’, maar ieder mens heeft te dealen met dat kleine kind in zichzelf. In je jeugd heb je nu eenmaal allerlei dingen meegemaakt die indruk maakten of pijn deden en die je hebt opgeslagen in je onderbewustzijn. Gevoelens, overtuigingen en een bepaald beeld over wie jij bent en wat je kunt.

Een trigger maakt dat iets uit je onderbewustzijn ineens weer naar boven komt. Je schiet in een bepaalde emotie en reageert onvolwassen of impulsief. Tenzij je heel goed bent in onderdrukken. Al moet je dan vaak wel hard werken om de trigger te verbergen, je hoofd cool te houden en in je rol te blijven.

Weinig mensen snappen hoe triggers werken en dat je ze in je voordeel kunt gebruiken. Onderdrukken komt vaak voor. Of projectie. Dat wil zeggen dat je de trigger uitleeft. De energie wordt naar buiten geprojecteerd. Beide manieren helpen niet om de trigger te gebruiken voor groei. Beide manieren houden de opgekropte emotie achter de trigger in stand. En daarmee blijft ook de stress in het lichaam zitten.

Onlangs zag ik hoe iemand enorm getriggerd werd door de reactie van een docent. De persoon in kwestie werd ineens superzenuwachtig en boos. Later zag ze in dat haar heftige reactie niets met deze docent te maken had, maar met een persoon met wie ze heftige ervaringen had meegemaakt vroeger. Vandaar dat trillen. En daarom die tranen die opwelden.

Deze vrouw vocht tegen haar trigger en haar tranen en hield zich sterk. Ze wilde er ook niet over praten en vroeg haar vriendinnen om de avond vooral gezellig te houden met wijn en slappe humor.

Een begrijpelijke escape. Want er rust nog steeds een taboe op emoties tonen en ‘je laten gaan’ wordt vaak gezien als zwak.  En stel dat je zelf wel oké bent met het tonen van je emoties, dan merk je vaak dat de omgeving zich geen houding weet te geven.

Als je je triggers niet leert gebruiken in je voordeel, zullen ze je leven blijven sturen. Je bent dan helemaal niet vrij, maar ‘slachtoffer’ van je onderbewuste programmeringen en overtuigingen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen:

  • dat je een samenwerking verbreekt omdat iemand op je ex lijkt.
  • dat je een kans laat lopen omdat een potentiële klant je op een of andere manier de bibbers geeft, die je niet kunt uitleggen. 
  • dat je niet snapt waarom je toch altijd zo hard werkt, terwijl je een overtuiging hebt opgeslagen dat het nooit genoeg is wat je doet, waardoor je je onrustig en schuldig voelt als je wat minder zou doen.
  • dat je je gezondheid ondermijnt en je relaties in gevaar brengt.

Ondernemen geeft lekker veel vrijheid, toch? Dat de praktijk voor veel onderneemsters anders is, is omdat je altijd jezelf meeneemt. Dus al heb je een vrij beroep gekozen en je eigen bedrijf of praktijk gebouwd, dat is totaal geen garantie voor vrijheid en vervulling. De mate waarin jouw triggers de baas over je zijn, bepaalt hoe vrij of gevangen je je voelt. 

Weet jij van jezelf hoe jij omgaat met je triggers? Mogelijk probeer je van alles uit om je beter te voelen en je leven te optimaliseren. Blijf je dus zoveel mogelijk weg van je triggers, niet beseffend dat je daarbij over het hoofd ziet dat je ze daarmee juist in stand houdt. Ik zie veel mensen die dit onbewust doen en een beetje doorslaan in hun persoonlijke ontwikkeling of spirituele zoektocht.

Als je hoopt ooit triggerloos door het leven te gaan, heb ik slecht nieuws voor je. Dat gaat je niet lukken. En dat hoeft ook helemaal niet als je begint te snappen hoe je ze kunt gebruiken voor je groei. Dit is een kwestie van zelf verantwoordelijkheid nemen. Onderzoeken wanneer en hoe vaak je getriggerd wordt, wat je standaardreactie is en hoe je dat kunt veranderen. 

Stel je eens voor wat een vrijheid het geeft als je weer eens getriggerd wordt, maar nu weet hoe je bij je gevoel kunt blijven en dat oude stuk kunt doorleven en doorvoelen. Rust in je systeem en weer een stukje gegroeid. Dat is leven! Dat is vrijheid!